1. og 2. Verdenskrig

På kirkegården finder vi fire tyske soldatergrave fra 1. Verdenskrig. Det er dem, hvis overkant er spids. Den ene sten er rejst over en soldat, der blev skyllet op på øens vestkyst i 1914. Han var blevet dræbt i forbindelse med søslaget ved Helgoland den 28. august samme år. De tre andre sten er rejst over marinesoldater, der drev i land på Rømø, efter at deres torpedobåd ”S 123” havde sejlet på en mine og var sprunget i luften. Hele besætningen på 27 mand omkom. Ulykken skete om aftenen den 1. maj 1916 på en position ca. 10 km ud for Silds nordspids.

På kirkegården kan vi se, at besættelsen fra 1940-1945 ikke gik sporløst hen over Rømø. I det sydøstlige hjørne finder vi nemlig 32 Commonwealth krigsgrave – grave over soldater og civile søfolk med forbindelse til Det Britiske Statssamfund. Her ligger 21 engelske, 4 canadiske og 3 australske soldater og 4 sømænd begravet. Det er Commonwealth i samarbejde med menighedsrådet, der vedligeholder gravene.

Ligene af de tyske soldater, der drev i land på øen, blev begravet i Tyskland, de fleste sikkert på øen Sild. Alt afhængig af findestedet var det én af øens tre strandfogeder, der tog sig af det praktiske, når der blev fundet en død soldat eller sømand på stranden ved øens vestkyst.

Den 9. april 1940 landsatte tyskerne 300 soldater på Rømø. De blev i første omgang indkvarteret forskellige steder på øen, indtil to barakbyer var klar. Under besættelsen var den tyske værnemagt meget aktiv. Tyskerne anlagde veje, byggede 51 bunkers og opførte et radaranlæg med 10 forskellige søgeradarer. Det var sikkert pejlingerne fra disse, der gjorde det muligt for tyske natjagere at skyde adskillige allierede fly ned. Det skete først og fremmest ude over Vesterhavet.

Et af disse fly var et Stirling bombefly. Den 28. januar 1944 nærmede det sig Rømøs vestkyst. Flyet var på vej fra Royal Air Force-basen i Lakenheath i England for at lægge miner ud i Kielerbugten. Klokken ca. 22:30 blev flyet angrebet af en tysk natjager. Besætningen smed minerne i havet i et forsøg på at få mere fart på bombeflyet, så de kunne slippe væk fra den tyske jager. Men det hjalp ikke. Flyet blev ramt og styrtede ned på lavt vand på Rømøs nordvestlige strand. En gårdejer og en af øens politibetjente kom hurtigt ud til vraget, hvor de bjærgede 6 af ligene. Et syvende besætningsmedlem drev til havs og blev senere fundet længere nordpå ved den jyske vestkyst. Den 3. februar blev de 6 begravet af en tysk feltpræst fra Sild.