Mindetavlen

På mindetavlen mellem prædikestol og alter har vi navnene på øens 11 faldne fra 1. Verdenskrig.

Af de 82 soldater fra Rømø, der kom tilbage fra slagmarkerne på vest- og østfronten, var flere blevet såret og enkelte invalide.

I mange år var det en tradition, at veteranerne samledes i kirken foran mindetavlen på våbenstilstandsdagen den 11. november kl. 11 for at mindes deres faldne kammerater. I forbindelse med gudstjenesten den første søndag efter 11. november udskiftede de laurbærkransen, der hænger under mindetavlen.

Den nyeste af kirkens to faner tilhørte veteranerne fra 1. Verdenskrig. Mange havde sluttet sig sammen i det, der hed ”Dansksindede Sønderjyske Krigsdeltagere” – DSK. Når et medlem skulle begraves stod DSK-medlemmer som fanevagter i kirken, og på kirkegården sænkede de Dannebrog over den åbne grav som en sidste æresbevisning.

Den ældste af de to dannebrogsfaner er en silkefane. Den blev givet til kirken efter genforeningen i 1920. Blandt giverne var der sikkert nogle, der havde forladt øen for at undgå preussisk militærtjeneste. Med dannebrogsflaget ønskede de at udtrykke deres glæde over, at øen igen var blevet en del af Danmark. Derfor havde de på en lille metalplade på fanestangen fået indgraveret dette bibelcitat: Herren har gjort store ting mod os, og vi blev glade.