Sct. Clemens Kirkegård

Kirkegården ved Sct. Clemens Kirke på Rømø afspejler øens historie på en helt unik måde. Kommandørstene – gravminder sat over kaptajner, der sejlede på hval- og sælfangerskibe og andre af 16-, 17- og 1800-tallets rømsere – fortæller om øens storhedstid.


Memento Mori Portalen Kommandørstenene Kommandørstenene Handelssejlads i 1900-tallet Handelssejlads i 1900-tallet Difteriepidemier Difteriepidemier 1. og 2. Verdenskrig 1. og 2. Verdenskrig Nyere grave Slægten Møller-Mærsk

Andre sten fortæller om de søfolk fra Rømø, der i begyndelsen af 1900-tallet sejlede med handelsskibe på verdenshavene og om de difteriepidemier, der især ramte øens børn. Soldatergrave, Commonwealth krigergrave og mindesten viser os noget om, hvordan 1. og 2. Verdenskrig prægede livet på øen.

Flere grave fra nyere tid er sat over danskere og tyskere, der ikke har boet på øen, men som alligevel har valgt kirkegården her som deres sidste hvilested. Forklaringen er den, at de i forbindelse med ferier på øen er kommet til at holde af Rømø. En sten fortæller os også om slægten Møller–Mærsks rod på Rømø.

Denne smukke og velholdte kirkegård besøges årligt af ca. 80.000 turister.

Tekst: Jørn H. Carl

Foto: Sara og David Bjørklund